Gå till innehåll

Trädgårdsbloggen V

Det var ett tag sen sist denna blogg i world wide webb blev uppdaterad. Än mer tid har förflutit sen senaste inlägget i kategorin trädgårdsbloggen. Men nu ska det rådas bot på detta!

Visserligen kanske det får vara osagt huruvida inlägget är att betrakta som ett korrekt trädgårdsbloggeninlägg, då det ska behandla omdaningen av framsidan.

Nedan följer lite bilder och beskrivning av arbetet med att ordna framsidan. Från början var den endast "gräsbevuxen"; mer mörk brunaktig jord än gräs. Designen står en autodidakt landskapsingenjör Johanna. Verkställare av designen är undertecknad.

Första steget
Betongplint på plats

Första steget var att gräva och få ner tre betongplintar av modell större. Ett stadigt staket skulle anläggas. Inte den lättaste marken att gräva i. Första 5-6 centimetrarna är någon form av lerhaltig jord, men därefter småsten, bergkross och annan allsköns skit.

 

Oklart vad tidsåtgången per plint blev i slutändan. Särskilt nu när det är nära på ett år sedan arbetet genomfördes. Men säkerligen någon/några timmars jobb per plint.

 

Steg 2
Staketet växer fram.

Nästa steg var att börja bygga staketet. Som tur var (eller om det var skicklighet?) hamnade de två ytterplintarna något högre än den i mitten, samt helt i våg! Med tanke på att det måttades med tummen. Visserligen är man ju lantmätare så har det kanske i blodet. Man brukar ju även säga att Gud skapade världen, och lantmätaren delade ut den.

Staket i fråga är en enkel konstruktion med 70x22 ytterpanel och 90x22 som "stolpar". Ytterpanelen är iklämd i stolparna för att slippa synliga skarvar och för att allmänt ge ett snyggare resultat.

Steg 3

Nästa steg var att grundmåla staketet och slutligen måla det hela svart. I föreningen som vi råkar bo i är grundregeln kring byggnationers färg precis som Henry Fords motto: Du kan få det i vilken färg du vill, så länge det är svart.

Med dessa tre steg var staketet klart. Utan staket, inget skydd mot bollar och andra otyg som kan komma flygandes mot den (då det begav sig) planerade framsidan.

Framsidan växer fram

Så med staketet på plats kunde "landskapsingenjörens" plan börja förverkligas.

Dessvärre är fortskridandet av detta projekt inte lika väl dokumenterat med bilder som staketet. Men i korta drag kan processen beskrivas enligt följande:

  1. En välvd kant med kantsten anlades så jämnt som möjligt. Gummiklubba, liten spade och fyllnadsmaterial var behjälpligt.
  2. Allt gräs grävdes ut (cirka 2 decimeter) och forslades bort. Ett i efterhand ganska tungt jobb då man saknar rullebör (skottkärra på skånska) och släp.
  3. Markväv lades ut och sten beställdes hem vilket levererades i behändig säck om 300 kilo. Med hjälp av grannar och barn bars stenen på plats med diverse hinkar av olika mått. Noterbart var att de yngsta barnen bar mest av de små. De stora fick plötsligt väldigt mycket annat att göra.
  4. Upptäck att du räknat fel och beställt för lite sten.
  5. Åk iväg till Nordanå grusterminal för att köpa ett par hinkar till. Bli positivt överraskad över att de bjuder på 6 stycken 20 liters hinkar med dansk sjösten.
  6. Komplettera med hämtad sten i steg 5.

De två bilderna nedan får beskriva steg 1-6 ovan:

Avslutningsvis får inlägget bjuda på en för dagen helt färsk bild av hur framsidan ser ut i skrivandet stund. Det har sedan bilderna ovan kompletterats med ett antal olika växter, en bänk, krukor osv. Vad växterna är låter jag vara osagt, det är inte riktigt författarens ansvarsområde.

Dagsfärsk bild av läget, en solig söndag i april.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *