Gå till innehåll

Redesign I

I dagarna tre har ett mindre projekt med en gammal möbel pågått. Aktiv arbetstid har dock inte varit särskilt betungande, det mesta av tiden har bestått av torktid för färg.

Byrån så som den såg ut innan arbetet började.
Byrån så som den såg ut innan arbetet började.

Möbeln som skulle få nytt liv var en gammal byrå med brun topp och lådor, vilket bilden till höger visar. Under senare tid har byrån stått i källaren, till viss del pga platsbrist, men även till stor del för att den inte är särskilt vacker. I källaren har den tjänstgjort som förvaring av Johannas ölunderläggs-samling (samlingen bestod i 282 olika motiv/ölmärken samt 411 olika underlägg, samtliga dubletter är nu bortsorterade och finns att buda hem på Tradera).

Tanken har länge varit att göra något vettigt av byrån. Planen, vilken också länge har funnits i mina tankar, var att tapetsera sidorna med någon trevlig tapet. I ett första utkast av tanke skulle tapeten "Vårklockor" av Josef Frank pryda byrån, men efter ett besök på den lokala tapethandlaren förkastades idén. Tapeten hade alldeles för stort tryck, det hade inte gjort sig bra på byråns blygsamma sidostyckesmått om 269 x 448 mm. Det fick bli att fundera ånyo på lämplig tapet. Snabbt kom jag att fundera på någon trevlig William Morris och då "Willow Boughs Minor Privet", en tapet helt i min smak och med sitt klart mindre tryck hade gjort sig fin på byrån. Men det blev icke den heller. I mitt letande efter vettig tapet fick jag upp ögonen för Boråstapeters nya kollektion "Scandinavian Designers II", och till min glädje kunde jag se att "Berså" fanns upptryckt som tapet. Stig Lindberg är lite av en favorit hos både mig och Johanna, att han där utöver är född i Umeå som mig själv gjorde valet lätt. Berså skulle det bli.

Innan det var dags för tapetsering behövde byrån få sig ett litet ansiktslyft med hjälp av halvblank antikvit snickerifärg. Ett besök på Hornbach, dit min ständiga följeslagare Lova följde med (trots att det är "en tråkig affär, bara tråkiga saker där"), ordnade såväl färg som penslar och projektet kunde sätta igång. Två varv färg fick toppen på byrån och lådorna fick hela tre varv för att det riktigt skulle täcka.

Efter det att färgen fått torka var det dags att tapetsera. Trots ett mindre missöde vid tillskärning av sidostyckena så räckte provbiten från Tapetorama, vilket den egentligen inte borde gjort då stor provbit ska vara 1 meter. Men till min glädje var det en meter med marginal, så att jag kapade bort knappt 50 cm som bara var att kassera gjorde inget. Det färdiga resultatet blev som följer:

Allt som allt gick kalaset på 319 kronor. 120 kronor för det stora tapetprovet (där det finns ett antal bitar kvar som kan användas till annat) och 199 kronor för snickerifärg och penslar (där större delen av burken finns kvar och penslarna håller ju ett bra tag om man tar hand om dem). Enligt mig själv en väl gjord investering.

Avslutar med att presentera en före och efter bild:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *