Gå till innehåll

3D-modellering

När man har lite att göra, efter barnen har lagt sig (eller när de kollar på Ice Age IV för femtielfte gången) kan man passa på att 3D-modellera lite. Eftersom vi i samband med köpet av nya huset även fått ta del av diverse ritningar och planskisser föll valet av modellobjekt lätt, vårt egna hus.

Några första staplande steg togs med Google SketchUp. Programmet var hyfsat lätt att komma in i, i vart fall vad gäller mina enkla modeller. En lärdom jag drog snabbt var att se till att göra allting rätt från början. Det är lite knepigt att i efterhand komma och korrigera en vägg eller dylikt. Resultaten av cirka 3 timmars ritande i SketchUp finns att beskåda nedan.

Som synes av bilderna så saknas dörrar och fönster. Det var lite väl knepigt att få in såhär på första försöket med SketchUp. Dock ska alla mått stämma med verkligheten. I programmet kan jag således placera olika möbler, mäta, kontrollera och möblera. Kan man med enkelhet göra en digital planering innan man får ta fram hästlädret och investera i möblemang.

Den uppmärksamme kanske ser att väggen till de två små sovrummen på andra våningen inte riktigt ser helt okej ut. Det är helt korrekt, den är inte okej. Det saknas vettiga mått i de planskisser jag har, varför jag fick göra lite ad hoc och lösa det i efterhand.

Nästa modellering blir att göra hela huset utvändigt, Lova vill nämligen att vi ska måla taket rosa och väggarna blåa. Självfallet ska Lova få möjlighet att göra det, i alla fall digitalt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *