Gå till innehåll

Egentillverkad lera

Dagarna som föräldraledig rullar på. Ett visst lugn har börjat infinna sig, och humöret hos det äldsta barnet börjar även det att stabilisera sig. Skönt att treårstrotset börjar ge med sig och vanliga, glada och snälla Lova är allt mer närvarande. Snart kommer även farmor och farfar, efterlängtat.

Dagen till ära testade vi göra egen lera för att skoja till det med. Receptet tillhandahölls av den glada pedagogen Karin på Familjens Hus öppna förskola här i Malmö. Som (kanske) synes av bilderna var det uppskattad hemmakok.

Receptet är tämligen enkelt och är som följer:

  • 5 dl mjöl.
  • 2 dl salt.
  • 3 msk alun.
  • 2 msk matolja av något slag.
  • 2 dl kokande vatten.
  • Några droppar karamellfärg av valfri kulör.

Blanda de torra ingredienserna, häll på det kokande vattnet, oljan och färgen. Rör om och knåda till leran blivit följsam och smidig. Det tar lite längre än man tror, men det är bara att knåda på så börjar leran forma sig. Förvaring tror jag, än så länge, är tätslutande burk så torkar leran inte ut.

Beträffande alun så finns det att inhandla i matbutikerna. Jag tror även det är viktigt att vattnet verkligen kokar när man heller i det för att alunen verkligen ska lösa upp sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *