Gå till innehåll

Middagstips, boeuf bourguignon

Det var ett bra tag sedan det gjordes en uppdatering här. Det vanliga livet utanför tangenterna tar upp nästan all tid. Annalkande flytt till ny bostad likaså. Men, nu är det dags. För ett tag sedan hittade vi en trevlig matblogg, ingenmersallad.nu. Där har vi ännu bara hunnit testa ett recept som jag tänkte delge mig av i detta inlägg (mest för att vi själva ska ha kvar det om tidigare nämnda hemsida skulle försvinna). Originalreceptet är veganskt, men då vi i familjen inte är veganer så är nedan presenterade recept utifrån hur vi lagade rätten.

Ingredienser

 • Två gula lökar
 • Tre morötter
 • Ca 700 gram champinjoner, gärna bruna (s.k. skogschampinjoer).
 • Tre klyftor vitlök
 • Två nävar torra sojabiffar
 • Minst 4 dl rödvin. Gärna en hel flaska (vi tog en hel flaska).
 • Vatten + buljong/fond
 • Svartpeppar
 • Lagerblad
 • Rosmarin och timjan
 • Socker
 • Ljus och mörk soja.
 • Balsamicovinäger
 • Salt
 • Olja
 • Smör
 • Vetemjöl

Förfarande

Skala  lök och morötter, grovhacka det förstnämnda och slanta upp morötter i lagom stora skivor. Dela stora  svampar på mitten. Skala och krossa vitlöksklyftor. Smält smör i en stor kastrull, ta lite mer än vad du tror. Stek svamp, lök och morot till löken är mjuk och genomskinlig, och svampen krympt ihop till halva sin storlek.

Lägg på de torra biffarna i kastrullen, häll på rödvin och sen vatten till allt är täckt. Lägg i buljong/fond och kryddor. En matsked socker kan slängas i. En halv deciliter ljus soja cirka och nån tesked mörk soja och en rejäl skvätt balsamico vinäger ska också slängas i. Lägg på ett lock och koka tills biffarna är mjuka – cirka 20 minuter. Ta av locket och fortsätt koka till dess att såsen reduceras till lagom volym. Blir den inte tjockare kan du reda med beurre manié. Är den tillräcklig tjock efter reducering släng i smöret ändå.

Grytan serveras med potatismos. Tidigare nämnda blogg innehåller recept på potatismos, men författaren av detta inlägg tycker att var man och kvinna bör kunna fixa sig ett gott mos utan recept. Därför ges inget sådant här.

Lägg upp mos i en ring i en djup tallrik och sleva upp gryta. Dekorera med persilja.

Grytan blev fenomenalt god och kommer lagas vid fler tillfällen. Inte allt för tidskrävande heller, lite hack och skalning i början. Men sen står det mest på spisen och puttrar. Ingenmersallad.nu verkar ha en hel del med smarriga recept på gång, så håll koll på den ifall man är intresserad av veganmat eller för inspiration till vegetariskt.

Smaklig spis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *