Gå till innehåll

Redesign III

Nu var det en hel massa dagar sedan jag senast författade något här. Det ska det nu bli ändring på; dels genom detta inlägg, dels genom att jag tänkte försöka vara mer aktiv.

Efter många timmar i gamla snickarboden vi hade tillgång till i tidigare boende har vårt matbord äntligen blivit klart (det har varit klart sen i november, men det kommer på bloggen först nu).

Matbordet innan åtgärd.

Vi har haft ett matbord som under lång tid sett ganska grått och trist ut (som synes av bilden här till höger). Bordet fick jag av föräldrarna mina i samband med att flyttlasset gick ner till Lund sommaren 2006 och till min första lägenhet där nere. Vad jag vet lät mor och far lackera bordet i denna gråa färg en hel massa år sedan, men att det där under skulle finnas en trevlig skiva att skrapa fram. Med tanke på mitt nyfunna intresse av att ordan till möbler istället för att köpa nytt gjorde jag slag i saken och bar ner hela alltet ner i snickarboa för att påbörja åtgärdsprogrammet.

Det första att göra var att börja försöka bli av med all färg. Först testade jag att slipa med maskin, vilket inte gick något vidare. Ett inköp av varmluftspistol blev nödvändigt. Under många timmar stod jag där nere i snickarboa och värmde, skrapade och slet.

Det var ett idogt arbete, men som synes av bilderna så gav det resultat. Mycket riktigt fanns där även en fin skiva under. Efter allt skrapande och slipande blev det dags att fundera på behandling. Jag önskade få till något vitaktigt, lite sådär antik känsla på det, samtidigt som ådringen under skulle lysa igenom. Därutöver ville jag även ha en tålig yta. Efter googlande, besök på olika järnhandlare landade valet tillslut på ett vitfärgat linoljevax från Byggfabriken (produkten hittar man här). Vaxet gneds ut i ett jämnt lager, överflödigt vax torkades bort med ren trasa. Efter torkning/härdning ett antal dagar polerade jag sedan med maskin och polerrondell för att få ytan hårdare.

Den uppmärksamme noterar att detta enbart är en av utdragsskivorna som skrapats, slipats och vaxats. Bara en sådan skiva tog säkert närmare två timmar att fixa klart. Själva bordsskivan är drygt dubbelt så stor som denna, arbetsårgången kan således räknas ut själv.

Färdiga bordet på plats i nya huset.

Som sagt, efter många timmar i snickarboa var bordet tillslut färdigt. Skivorna vitvaxades, medan jag lät bordsben och underrede enbart bli slipade och ha kvar sin träfärg. Ytan blev över förväntan enligt mig själv, och resultatet också. Vi har nu använt det ett par veckor (den första tiden hade vi skyddande vaxduk på). Trots spill av sylt, ketchup, senap, kaffe och dylikt så håller ytan. Vaxet står emot och suger inte åt sig av de färgade livsmedlen. Ett klart lyckat projekt.

I kommande inlägg kommer en presentation/redogörelse av ett skåps förvandling från gul och ful till vit och fin. I samma inlägg finns även chans till en bubblare, omklädd kökssoffa. Håll till godo!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *