Gå till innehåll

FalafelPrisIndex

Dagen till ära åt jag en falafel till lunch. Jag förärades ett besök på en av de bättre falafelkrogarna i Malmö stad (enligt mig) Värnhems falafel. Jag började mitt i mitt tuggande börja fundera lite på priset, 30 kronor för stor falafel. I sak är det väldigt billigt och klart prisvärt, men en markant ökning sedan jag för första gången åt en riktig skånsk falafel.

2006 i augusti flyttade jag från Umeå till Lund för att där studera. Innan denna flytt var mina erfarenheter av falafel allt annat än goda. Det hade varit någon fryst variant från kooperativet som värmts på i ugnen. Torrt och inte särskilt upplyftande. Mina erfarenheter var så pass under isen att jag var tveksam till att ens testa falafel, det var ju "torrt som hästskit" (vill jag minnas att jag har kommenterat).

Nåväl, jag testade och blev frälst. Nyfriterad falafel, insvept av goda färska grönskar och blandad sås av stark-, mild, och vitlöksås. För övrigt standardsåserna vad jag känner till. På den tiden, augusti 2006, låg falafelpriset på 15 kronor för stor falafel (stor falafel heter alla normala falafelrullar, vill man ha en större heter det extra stor. Ska tydligen ha att göra med brödet som i sig självt heter stort bröd, typ.)

I dag, juli 2017, snart 11 år sedan jag första gången åt en skånsk falafel har alltså priset ökat med 100 procent, 30 kronor. En stilla tanke väcktes, hur mycket har KPI ändrats de senaste 11 åren?

KPI enligt SCB var augusti 2006 284,38 och senaste noteringen nu är 321,74 i maj 2017. Skulle falafelpriset följa KPI skulle priset på en falafel i dag landat på 15 x 321,74/284,38 = 16,97 kronor, avrundat 17 kronor.

Vad föranleder att falafelpriset dubblat medan annan konsumtion enligt KPI ökat betydligt mindre? Kan FPI (falafelprisindex) användas till något annat? Finns det andra företeelser som kan förklaras av FPI? Frågorna är många, svaren är få.

Jag vill minnas att jag för några år sedan läste i Sydsvenskan om att priset på falafel höjdes från 15 till 20 kronor. Ramaskri och vilda protester! Den prisökningen motiverades med att priset på olja, alltså det som falafel friteras i, gått upp.

Ett inlägg av mest dravel som synes. En god falafel för 30 spänn är fortfarande helt underbart. Man blir särskilt uppmärksam på vad man har här nere i södern när man köper en nattafalafel på något ställe utanför Skånes gränser. Inte sällan får man slanta upp 70-100 kronor för en sämre produkt.

Leve falafeln!

En falafel. Gott.