Gå till innehåll

Trädgårdsbloggen III

Så var det äntligen dags att uppdatera bloggen, som ni har väntat mina uppskattningsvis 3-4 läsare. Som i tidigare inlägg berättats om så skulle trädgården få en gräsmatta någon gång, vilket nu har skett. Sedan tidigare har vi ett vackert och trevligt trädäck i sibirisk lärk, och nu har vi då alltså även en gräsmatta. I det följande kommer processen med anläggandet att beskrivas.

Det första var att gräva till jorden och luckra upp denna. Undertecknad började med spade och grep men efter ett par spadtag föddes tanken om att använda jordfräs istället. Sagt och gjort, jag drog iväg till Hornbach för att hyra en jordfräs. Dessvärre gick jag bet, de var på reparation. Skam den som ger sig, jag ringde Bauhaus. Samma visa där, inga fräsar fanns att tillgå, de var uthyrda. Det var bara att bita i det sura äpplet och gräva vidare.

Grävning pågår och drygt hälften är klart.

Efter grävning började försöken med att göra det så plant som möjligt. Till min hjälp hade jag en EU-pall (eller som jag kallar dem SJ-pall) och spännband. Likt en oxe drog jag pallen fram och tillbaka över den grävda jorden.

EU-pallen har dragits över hela ytan.

Resultaten blev väl lite sisådär av palldragandet. Men någorlunda plant blev det, åtminstone planare än innan.

Efter pall var det dags för att packa jorden. Enligt idogt sökande på nätet skulle jorden packas så pass att klacken på skon ingalunda skulle lämna några spår efter sig. Till min hjälp hade jag en trädgårdstumlare (enligt snubben på Hornbach kallades det så). Fram och åter gick jag med nämnda tumlare och jorden blev förhoppningsvis tillräckligt packad.

Tumlad och packad jordplätt.

Som synes tog jag även en stege till hjälp för att försöka göra plätten än mer plan. Det gick väl sisådär, helt okej blev det. Det ser planare ut på bild än vad det gjorde i verkligheten, men samtidigt; det behöver ju inte vara rena salsgolvet. Det är ju en gräsmatta vi pratar om här.

Efter tumling var det bara att vänta på att gräset skulle komma. Redan kl 9 på fredagen den 21 april ringde trevliga lastbilschauffören med meddelandet att han var på ingång. Pallarna lastades av i ett nafs och anläggandet kunde börja. Innan rullgräset lades på plats drog jag några varv med krattan för att luckra upp det översta lagret, slängde ut NPK-gödsel och sen tog rullandet vid.

Rullning in action.

Att lägga de 30 kvm gräset tog uppskattningsvis knappa timmen. Hade jag inte pysslat med en massa annat (som att snacka med grannarna som också la gräs etc) hade det nog varit klart ännu snabbare. Efter rullandet tog vattningsproceduren vid,  ordentlig sådan. Som tur är finns i ägon kvar en gammal spridare som funkar utmärkt för ändamålet. Nu är det bara att vänta och se hur gräset rotar sig, och förhoppningsvis har vi en trevlig skön gräsmatta att traska på om 2-3 veckor.